ADMIN

Hoofdkantoor

Radiator Studio Eksel

011 55 57 76
Radiator Studio Eksel
  • {{ result.name }}
Mijn verlanglijst

Hoofdkantoor

Radiator Studio Eksel

011 55 57 76
Radiator Studio Eksel
  • {{ result.name }}
Mijn verlanglijst

Meest gestelde vragen (FAQ)

Meest gesteld vragen (FAQ)

TOEGESTANE GEBRUIK?

De verwarming mag alleen worden gebruikt voor het verwarmen van interieurs en voor het drogen van textiel die in zuiver water zijn gewassen. Ze zijn niet geschikt als zitplaats als klimhulp of klimsteun. Elk ander gebruik is oneigenlijk en dus niet ontvankelijk. Bedrijfsomstandigheden en het verwarmingsmedium(water) moeten voldoen aan de voorwaarden volgens DIN 2035.
Gebruik is alleen toegestaan in gesloten verwarmingsssystemen met water onder de begrenzing van de max. werkdruk en temperatuur volgens de technische specificaties vermeld bij elke radiator. Puur elektrische uitvoering of gecombineerde uitvoering (elektrisch én CV) is alleen mogelijk als dit wordt aangegeven in de data sheet. Radiatoren of kachels uitgerust met aanvullende elektrische verwarming (bijv. combi-bedrijf) moet worden geïnstalleerd en gebruikt in overeenstemming met de specifieke instructies die deel uitmaken van de radiator of documentatie die beschikbaar is voor download op deze website.

VOORZICHTIG: Afhankelijk van de aanvoertemperatuur kan het oppervlak van de radiator tot 110 ° C verhit raken. Er is kans op brandwonden!

MONTAGE- EN INSTALLATIE INSTRUCTIES?

Wij raden aan de installatie en reparatie van radiatoren uitsluitend door een gespecialiseerd technicus (installateur, loodgieters) te laten uitvoeren. De installatie van elektrische kachels of radiatoren met extra elektrische bediening mogen alleen door vakmensen, elektriciëns worden verzorgd.
Voor het boren, adviseren wij de handleiding zorgvuldig te lezen.  Meet de bevestigingspunten op de radiator en teken de te boren gaten nauwkeurig af op de muur.
Indien montagematriaal is meegeleverd dan is dit geschikt voor het gebruik in gebouwen met betonnen en volsteense muren.De uiteindelijke bevestigingsmethode bij u ter plaatse moet in overeenstemming zijn met de aard van de structuur ( wand / vloer ).  
De aard van de bevestiging, schroeven & pluggen moet in elke specifieke situatie beoordeeld worden afhankelijk van het bouwaard.
Besteed aandacht aan het gewicht van de installatie. Als de radiator meer weegt dan 25kg vraag dan hulp aan een tweede persoon.
Pas bij het boren op voor beschadigingen aan water, gas en elektriciteitskabels.
Radiator mag niet worden gebruikt als zitplaats, als ladder of klimsteun.
Verwijder de beschermende folie alleen terplaatse van de ophangbeugels. Tijdens overige bouw werkzaamheden blijft de radiator dan nog beschermd.
Radiatoren met elektrische werking of elektrische kachels mogen alleen in Zone 3 worden geïnstalleerd. Elektrische verwarmingselementen mogen niet droog in gebruikgenomen worden, de verwarmingselementen moeten volledig onder water staan in de radiator woordat deze mag worden ingeschakeld. De radiator moet dus eerst gevuld worden. Gebeurt dit niet dan bestaat  er een risico op letsel en schade aan het product!

Het elektrisch verwarmingselement mag niet in contact komen met de binnenkant van de radiator. Het verwarmingselement moet van onderaf, verticaal gemonteerd worden.

De radiator moet tijdens eerste gebruik ontlucht worden.

*Wat betekent de warmteafgifte bij 90/70/20°C en 75/65/20°C?

90/70/20°C?
In veel tabellen met warmteafgiftes van radiatoren komt u aanduidingen tegen die misschien vragen oproepen.De warmteafgifte 90/70/20°C is een normwaarde waarbij de radiator een aanvoer temperatuur heeft van 90°C, een retourwater temperatuur van 70°C bij een omgevingstemperatuur van 20°C. Er wordt dan vaak gesproken over een warmteafgifte bij delta T 60°C. Deze aanduiding is eenvoudig te herleiden :( 90°C + 70°C )/2 = 80°C is de gemiddelde watertemperatuur. Trek je daar nu de omgevingstemperatuur van af dan krijg je : 80°C -20°C = 60°C en dat is dan de delta T 60°C. Dit is een wat oudere notering aangezien veel ketels niet meer kunnen stoken tot 90°C. Heeft u een ketel die dit wel kan dan kunt u bij het invullen van de warmte behoefte voor uw woning kijken in deze kolom.

75/65/20°C?
Moderne ketels gaan vaak niet hoger dan 75°C. Het water minder heet stoken kost minder energie en is beter voor het milieu. De warmteafgifte 75/65/20°C is een normwaarde waarbij de radiator een aanvoer temperatuur heeft van 75°C, een retourwater temperatuur van 65°C bij een omgevingstemperatuur van 20°C. Er wordt dan vaak gesproken over een warmteafgifte bij delta T 50°C. Deze aanduiding is eenvoudig te herleiden :( 75°C + 65°C )/2 = 70°C is de gemiddelde watertemperatuur. Trek je daar nu de omgevingstemperatuur van af dan krijg je : 70°C -20°C = 50°C en dat is dan de delta T 50°C. Dit is een gebruikelijke notering aangezien veel hoogrendements ketels stoken tot 75°C. Heeft u zo een ketel dan kunt u bij het invullen van de warmte behoefte voor uw woning kijken in deze kolom. De warmteafgifte van een radiator neemt echter af naarmate de delta T kleiner is. Dus hoe lager de gemiddelde temperatuur van het ketel water, des te groter moeten de radiatoren zijn om het benodigd vermogen te kunnen afgeven.

*Gietijzeren radiatoren geven meer warmte. Waar of niet?

Om antwoord te geven op deze vraag dien je te weten waarmee je het vergelijkt. De trend door de jaren heen is geweest om telkens betere radiatoren te maken. Beter dan een gietijzeren radiator bijvoorbeeld. In dat geval betekent het dat je een radiator maakt die sneller opwarmt dan gietijzer, beter geleidt zoals bijvoorbeeld een aluminium radiator. Een aluminium radiator warmt heel snel op, veel sneller dan gietijzer. Maar koelt ook veel sneller af, veel sneller dan gietijzer. Deze eigenschap van meer hedendaagse radiatoren, snel opwarmen en snel afkoelen, wekt het idee dat gietijzeren radiatoren meer warmte geven. Het is dus niet waar, ze stralen alleen veel langer hun warmte uit nadat de ketel al gestopt is met stoken. Dit komt door de massa (gewicht) van een gietijzeren radiator. Als die massa warm is, blijft het ook lange tijd warm. De tijdsgeest is nu eenmaal zo dat alles snel moet gaan. Niemand heeft tijd lijkt het wel. Dus als je warmte vraagt moet dat er ook direct zijn. Daarvoor dienen moderne radiatoren, die efficient zijn uitgedacht. Groot oppervlak, weinig massa en weinig volume. Dat is economisch en functioneel. Binnen die gedachte valt gietijzer uit de toon. Het is anderszijds een misverstand te denken dat gietijzer een slecht rendement zouden hebben. De energie die je erin steekt komt er ook weer uit, precies als bij moderne radiatoren. Het gaat alleen langzamer, net als vroeger toen iedereen nog tijd had...

*Wanneer en waar gebruik ik het best thermostatische radiatorkranen?

Een thermostatische radiatorkraan regelt de doorgang van het aangevoerde CV water naar de radiator op een temperatuursafhankelijke manier.
U stelt een bepaalde waarde in, bijvoorbeeld 20°C, en de thermostatische radiatorkraan blijft openstaan totdat de ruimte 20°C is. Dan sluit de kraan. Zakt vervolgens de temperatuur onder de 20°C dan gaat de kraan weer een beetje open. Zo blijft de ruimte constant op dezelfde temperatuur. In de ruimte waar uw ruimte-thermostaat hangt (meestel de woonkamer) plaatst u het best radiatoren zonder thermostatische radiatorkranen. De ruimte-thermostaat regelt deze ruimte al. Alle kamers buiten deze ruimte kunt u het best voorzien van radiatoren met thermostatische radiatorkranen. Doet u dit niet dan kan het gebeuren dat een radiator in de gang, slaapkamer of berging onnodig veel warmte afgeeft.

*Ik stook op aardgas, olie, mazout, pellets en/of elektrisch. Zijn Laurens Radiatoren daarvoor geschikt?

Ja u kunt gerust zijn, zolang in uw cv-systeem gewoon warm water stroomt met een druk van 1 tot 3 bar maakt het voor de radiatoren geen verschil of uw ketel op aardgas, olie, mazout, pellets of elektrisch werkt.

*Ik heb zonnepanelen en wil de elektriciteit die ik produceer gebruiken in mijn bestaande CV verwarmingsinstallatie. Kan dit?

Het ombouwen van CV radiatoren naar een elektrische variant waarbij de de originele verwarmingsfunctie van gas / mazout verwarming ook moet kunnen functioneren is in theorie zonder meer mogelijk.
Het gebruiken van de elektriciteit die geproduceerd wordt door de zonnepanelen kan hierbij van groot besparend nut zijn.
Echter, er moet ruimte zijn in het inwendige van de radiatoren om aan de onderzijde horizontaal of verticaal een elektrisch verwarmingselement op te nemen.
De verwarmingsementen in ons programma zijn staven van 30 cm (300 Watt) tot 120 cm lang (1450 Watt) met een 1/2 duims (inch) doorsnede.
De bestaande CV radiatoren dienen ten eerste over een vrije 1/2 duims aansluiting te beschikken en ten tweede inwendig genoeg ruimte bieden om een verwarmingselement te kunnen opnemen.

Dit is met standaard plaatradiatoren meestal niet het geval aangezien deze vaak te dun zijn.
Met stalen ledenradiatoren zoals onze Anuova-Comby en gietijzeren radiatoren is dit wel mogelijk. 
Ook met veel Laurens Badkamerradiatoren is een dergelijke uitvoering mogelijk.
U kunt er natuurlijk ook voor kiezen enkele radiatoren volledig te vervangen voor 100% elektrische radiatoren. Ook daar kunnen we u mee helpen.

Voor meer uitleg bezoekt u onze showroom of mailt u ons uw situatie met tekeningen en of foto´s zodat we u beter kunnen adviseren

Ik heb nu plaatradiatoren? Waar moet ik op letten als ik die wil vervangen voor designradiatoren?

Belangrijk is dat de capaciteit van de bestaande plaatradiatoren, indien u daar tevreden over bent, vervangen wordt door de capaciteit van de aan te schaffen designradiatoren. Dit kan soms moeilijk worden aangezien veel plaatradiatoren 3 dubbel worden uitgevoerd met convectors (plaatwerk) tussen de panelen. Indien u geen idee heeft van wat uw plaatradiatoren afgeven dan kunt u de maten opnemen, het aantal panelen tellen en noteren of er convectors tussen de panelen zijn aangebracht. Vervolgens kunt u documentatie opvragen bij de fabrikant, die dit vaak on-line etaleert op hun website. U vindt dan tamelijk snel de warmteafgifte. Indien dit niet lukt en u wenst Laurens Radiatoren aan te kopen dan doen we dit werk graag voor u.

Welke radiator kan ik op de badkamer plaatsen?

In eerste plaats is de warmteafgifte natuurlijk belangrijk . De warmtebehoefte voor een badkamer is hoger dan elke andere gelijkwaardige ruimte in het huis. De warmtebehoefte van uw badkamer kunt u berekenen via onson-line berekeningsprogramma

Elke radiator die minstens dubbel gelakt is of een kataforese grondverflaag heeft en een gepoedercoate afwerklaklaag kan in de badkamer worden gebruikt. Een roestvrijstalen badkamerradiator is de beste keus maar kan door de hoge prijs en de geringere warmteafgifte soms niet de eerste keus zijn. Hang een radiator bij voorkeur niet boven een bad en beslist niet in een douchecabine. Hoe goed de laklaag ook is, de radiator zal veel sneller verouderen door de dagelijkse waterstraal en de inwerking van zeep en badzouten.

Voor een chromen badkamerradiator geldt dit veel even goed, deze heeft net als een gelakte radiator te lijden indien geplaatst in een vochtige doucheruimte. Het is wel zo dat een stalen radiator die verchroomd is veel eerder zal roesten dan een messing radiator die verchroomd is. De messing radiator is bijna onverslijtbaar maar logischerwijs ook veel duurder dan de stalen.

ONTLUCHTEN VAN RADIATOREN

Elke radiator moet worden ontlucht na eerste ingebruikname.Een goed ontluchte radiator werkt efficiënt, wordt tot bovenin warm en maakt geen geluid. De ontluchting gebeurt via het ontluchtingsventiel dat normaal gezien standaard aanwezig is aan de bovenzijde van de radiator. Het ontluchten van radiatoren wordt meestal uitgevoerd door vakmensen maar kan ook door de gebruikers van het verwarmingssysteem zelf worden gedaan.Een ontluchtingssleuteltje ( meestal een klein stukje gereedschap met een inwendig vierkant ) past op vrijwel alle ontluchtingsventielen. Sommige ontluchtingsventielen kunnen zelfs bediend worden met een platte schoevendraaier. Indien de radiatoren warm zijn reken dan bij het ontluchten op de mogelijkheid van plotseling uittredend heet water. Kans op brandwonden! Neem uw voorzorgen. Draai het ontluchtingsventiel voorzichtig een kwartslag open. Een sissend geluid duidt op ontluchting. Houd een doek tegen het ventiel om eventueel water op te vangen. Indien er alleen nog water uit het ventiel komt zonder lucht is de radiator volledig ontlucht en sluit u het ventiel door het dicht te draaien. Als er veel lucht is ontsnapt kan de druk in het verwarmingssysteem zo laag worden dat er water moet worden bijgevuld in het systeem. Bij een te lage druk kan de cv-ketel automatisch uitvallen om schade te voorkomen. Bij een te hoge druk zal het automatische overstortventiel bij de verwarmingsketel openen en de druk verminderen door water laten wegvloeien.

REINIGING EN VERZORGING?

Het schoonmaken van Laurens Radiatoren mag alleen met milde niet schurende reiningingsmiddelen gebeuren.Deze schoonmaakproducten mogen geen agressieve oplosmiddelen of schurende deeltjes bevatten.We raden microfiber doeken aan met min. 80% polyester, 20% polyamide en een hoge vezeldichtheid (min. 280 gr / m2). Geborsteld en gepolijst Inox (roestvrijstaal) en chroom kunt u reinigen en beschermen met Riems Inox Spray

KLACHT?

Indien u een klacht wilt indienen kunt u zich wenden tot uw installateur of leverancier. U mag Laurens ook rechtstreeks benaderen. Bereid de volledige documentatie goed voor zodat we de klacht snel kunnen behandelen. We verlangen de volgende documenten: 

Een omschrijving van het probleem, defect - meestal per e-mail - aan benelux@laurensint.com
Een kopie van de factuur of pakbon met datum
Foto's van de radiator, van de klacht in detail en een overzichtsfoto van het interieur met daarin de radiator.

Sluiten

laurens.at

Kommen Sie zufälligerweise nicht aus Österreich? Wir empfehlen, dass Sie unsere österreichische Webseite auf laurens.at besuchen. Ihre Eingabe wird für spätere Besuche in Cookies notiert. Sie finden dort Kontakt auf unsere österreichische Vertretung und Partner.

ich möchte hier bleiben los geth's auf laurens.at

Meer informatie en onze Website Disclaimer + Privacyverklaring (conform GDPR) vindt u hier.

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden. Door verder te gaan op deze website staat u ons het gebruik en versturen van cookies toe. 

Sluiten